Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


Process Toolbar – Folyamat eszköztár

A Process Toolbar (Folyamat eszköztár) egy felugró ablak amely a szerkesztő ablak legtetején található meg. Az eszköztáron találunk gombokat amelyekkel különböző folyamatlépéseket tudunk be illeszteni, szerkeszteni és kivenni, vagy akár az egész szerkesztő nézetet törölni. Ezen felül itt tudjuk a jelenlegi folyamatunkat futtatni is.

A Process Toolbar megjelenítését/elrejtését a menüszalagon. lévő „Toolbar ” gomb segítségével tudjuk. A következő részben részletesebben láthatjuk a Toolbar funkcióit.

1. Insert step – category – Lépés beszúrás (kategória)

Ha be szeretnénk szúrni egy lépést a folyamatunkba akkor először magát a folyamatlépést kell kiválasztanunk. A Djeeni rengeteg folyamatlépéssel rendelkezik amelyek különböző kategóriákba vannak sorolva. Először a kategóriát kell kiválasztanunk pl.: a folyamatlépés amit be szeretnénk szúrni munkafüzetekkel, munkalapokkal, cellákkal/tartományokkal, kommunikációkkal vagy listákkal/if lépésekkel kapcsolatos-e? Válaszuk ki a számunkra szükséges kategóriát hogy lássuk a lehetséges folyamatlépéseket.

2. Insert step – step – Lépés beszúrás (folyamatlépés)

A listából válaszuk ki azt a lépést amelyiket be szeretnénk szúrni. Ha nem találjuk a kereset folyamatlépést előfordulhat hogy egy másik kategóriában lesz. Ha szüksége van egy új folyamatlépésre ami jelen pillanatban még nincs jelezze számunkra a https://djeeni.com/contact weboldalunkon.

3. Insert step - Djeeni name - Lépés beszúrás (Djeeni nev)

A Djeeni nevet akkor kell megadnunk ha munkafüzeteket, tartományokat, if lépéseket vagy listákat akarunk használni. Később amikor a munkalapra, a tartományra vagy listákra szeretnénk hivatkozni akkor a Djeeni nevet kell használnunk hozzá. Példa:

 WSheet Use   Djeeni Name: wsExample 'Djeeni név megadása
 ...
 WSheet Rename  DjeeniName: wsExample  'hivatkozás a Djeeni névre

Miután kiválasztottunk egy lépést, a Djeeni automatikusan kiválasztja a két mező egyiket, hogyha új Djeeni nevet adunk meg (felső sor) vagy ha kiválasztunk egy már létező Djeeni nevet (alsó sor). Töltsük ki a megfelelő mezőt (néhány folyamatlépés pl.: Message nem követel Djeeni név megadását ebben az esetben a Djeeni nevet ki sem kell töltenünk).

4. Insert step - location, auto edit – Lépés beszúrás (Folyamat helye, automatikus szerkesztés)

Mielőtt egy új folyamatlépést beszúrnánk ki tudunk választani két lehetséges opciót:

 • Alap esetben az új folyamatlépés a jelenlegi folyamatlépés elé lesz beszúrva (piros keret a grafikus szerkesztőben (Visual Editor), szürke háttér a szöveges szerkesztőben(Detail Editor)). Az Add to End (Végére illesztés) kijelölésével az új folyamatlépésünk a legutoljára beillesztett folyamat mögé lesz beszúrva. Ez a beállítás kifejezeten hasznos amikor a folyamatunk első verzióját készítjük el.
 • Az Edit (Szerkesztés) paraméter kijelölésével azonnal szerkeszteni tudjuk az új folyamatlepésünket. Az új lépés beszúrása(Insert) után a Djeeni a grafikus szerkesztő felületén egy felrúgó ablakot jelenít meg számunkra ahol azonnal megadhatjuk a szükséges paramétereket.

5. Insert step - insert button – Lépés beszúrás (Insert (Be illesztés) gomb)

Ami után kiválasztottuk, el neveztük és beállítottuk a szükséges beállításokat a folyamatlepésünkbe, az Insert gomb megnyomásával hozzá tudjuk adni a folyamatunkhoz. Hogyha olyan folyamatlépést használunk amihez szükséges megadni a Djeeni nevet akkor ebben az esetben a 'Named as:' mezőn állva az Enter billentyű megnyomásával is be tudjuk szúrni a folyamatlépésünket.

6. Edit and remove a step – Lépés szerkesztése és törlése

Bármikor tudjuk szerkeszteni a folyamatlépesünket az Edit (Szerkesztés) gomb segítségével. Amely megnyitja számunkra a lépés paramétereinek a felugró ablakját. Az Edit (Szerkesztés) paraméter kijelölésével azonnal szerkeszteni tudjuk az új folyamatlépesünket. Valamint ha duplán kattintunk bármelyik folyamatlépésre a folyamatban ugyan úgy megjeleníti ezt az ablakot számunkra. A folyamatlépéseket ki is tudjuk törölni a Remove (Kivétel) gombal. A Djeeni törlés elött egy vissza jelzést kér a felhasználótól a tényleges törlés elött. Kérjük, vegye figyelembe, hogy egy folyamatlépés kitörlése eltér az egész folyamat (Clear) kitörlésétől.

7. Editor views; clear the editor – Szerkesztő nézetek, Folyamat törlés

A Djeeni különböző felületeket biztosit számunkra a folyamat át tekintésére. A fő nézet a Visual Editor (Grafikus nézet) ahol a folyamatokat barátságosabb és áttekinthetőbb módon látjuk diagramokon keresztül. A Visual Editor gomb segítségével hozhatjuk elő ezt a nézetett.

Ha viszont át akarjuk nézni a folyamatunkat részletesebben, az összes lépés összes paraméterével akkor váltsunk a Detail Editor (szöveges szerkesztő) nézetre. Ez a nézet megadja számunkra a lehetősséget hogy részletesebben szerkesztjük folyamatainkat. Előfordulhat hogy néhány felhasználó ezt a nézetett tartja jobbnak a folyamatok szerkesztésére.

Egy nagyon ritkán elforduló eset amikor újra szeretnénk hozni a folyamatunkat ellőről és erre a Clear gombot szeretnénk használni. Ebben az esetben azt javasoljuk, hogy inkább egy új folyamatot hozzunk létre. Viszont, ha mindenképpen ki szeretnénk törölni az összes folyamatlépést és ellőről kezdeni a folyamatunkat akkor nincs akadálya a Clear gomb segítségével. Kérjük, vegye figyelembe hogy a Clear törli az összes folyamatlépést. Ha csupán csak egy lépést szeretnénk törlni erre a Romove gombot használjuk. Valamint vegyük figyelembe hogy a Clear gomb nem jelenti azt hogy egy új folyamat lesz létrehozva. A törlés után ugyan úgy a jelenlegi folyamatot fogjuk szerkeszteni, valamint fontos tudni azt is hogy ha a törlés után elmentjük a folyamatunkat akkor a törölt folyamatlépések el fognak tűnni véglegesen.

8. Execution, checking the results – Végrehajtás, az eredmények ellenőrzése

Ami után a folyamatunk kész le tudjuk futtatni a Run/Execute (Futtatás/Végrehajtás) gomb segítségével. A Djeeni készít egy bőbeszédű esemény naplót a folyamat futtatásáról, ezután vissza jelez számunkra az eredményről és a lehetséges hibákról a végrehajtás alatt egy felrúgó ablakon keresztül.

Ahhoz hogy megtekintsük a végrehajtás eredményét:

 • menjünk a Detail Edior nézetre és az összes folyamatlépés mellet láthatjuk a legfontosabb vissza jelzéseket vagy
 • kattintsunk a Execution Result (Végrehajtási eredmény) oszlopban lévő linkre amely egy felrúgó ablakon keresztül részletes leírást add a folyamatlepéséről vagy
 • az Execution Log (Végrehajtási esemény napló) gomb segítségével el tudjuk olvasni a esemény naplót az egész folyamatra tekintve.