Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


Az első folyamat

Bármely Djeeni folyamat különböző lépések sorozata. Egy konkrét lépést tekinthetsz egy Lego kockának - ami egyszerű és könnyen használható. Viszont, a kockáknak végtelen lehetséges kombinációja van, ami segít bármilyen komplex folyamatot automatizálni.

Ismerd (meg) a folyamatod

Djeeni az automatizálás eszköze, miután az a folyamat meg is van tervezve, és végre is hajtható. Ha már ismered a folyamatod akár kívülről is, bölcs dolog papírt és tollat ragadni, és leírni, hogy ne maradjon ki egyetlen lépés sem. Vegyünk egy példát:

 • Ez egy konszolidációs folyamat, ahol több forrás munkalapról kell adatokat konszolidálni egy cél munkalapra. Mivel a feldolgozás sorrendje is számít, ezért egy harmadik munkalap tartalmazza a feldolgozási listát (hívjuk törzsadatok munkalapjának). Hogy zajlik a konszolidáció?
  1. Kinyitjuk a cél munkalapot.
  2. Kinyitjuk a törzsadat munkalapot és egyesével végigmegyünk a sorain. Minden egyes sorra:
  3. Kinyitjuk a megfelelő forrás munkalapot
  4. Kiválasztjuk a feldolgozandó adatokat a munkalapról
  5. Elvégezzük a szükséges számításokat
  6. Átmásoljuk a (kiszámított) adatokat a cél munkalapra
  7. Becsukjuk a forrás munkalapot
  8. Megyünk a törzsadat munkalap következő sorára. Ha ilyen van, akkor a fentiek ismétlése, ha nincs, akkor tovább.
  9. Becsukjuk a törzsadat munkalapot
  10. Mentjük és becsukjuk a cél munkalapot
 • Ez csak a folyamat váza: az adatok kiválasztása, a veük való számolás és végül másolás még tovább részletezendő. Egészen gyorsan eljuthatsz egy 30-40-50 lépéses folyamatig, de ne ijedj meg. Gondolj mindig a Lego kockákra - sose féltél valamit 200 kockából epíteni, nemigaz? Djeeni folyamatot építeni pont ilyen egyszerű.
 • Ha sikerült a folyamatodat a fentiek szerint leírni, már 75%-ban kész is vagy. Ez ám a jó hír!

Készítsd el az első folyamatod

Amikor elindítod Djeenit, nincs egyetlen folyamat sem a szerkesztőben. Vagy meg kell nyitnod egy már létező folyamatot, vagy készítened kell egy újat. Szerencsére, egy üres (első) folyamat már létre van hozva. Kattints az Open gombra a szalagmenüben, hogy megnyisd a folyamataid listáját; válaszd ki az egyetlen folyamatot, és kattints az OK gombra. Djeeni kinyitja az üres folyamatot. Megváltoztathatod a folyamat nevét és leírását, ha a Settings gombra kattintasz a szalagmenüben. Alternatívaként, kattints a New gombra a szalagmenüben; add meg az új folyamatod nevét és leirását, és hozd létre az új folyamatot.

Ismertesd meg Djeenit a folyamattal

Nyisd ki Djeenit (lehet, hogy először aktiválnod kell ). Egy magas és vékony ablakot fogsz látni - ez a Folyamat Eszköztár. Ezzel az eszköztárral tudsz bármilyen folyamatot elmesélni Djeeninek - kockáról kockára. Kövesd ezeket a lépéseket egy folyamatlépés (kocka) hozzáadásához:

 1. Olvasd el a következő lépést a papírodról
 2. Döntsd el: ez a lépés egy munkafüzetet; egy munkalapot; egy tartományt; kommunikációt; vagy a folyamat struktúráját (feltétel; listák) érinti? Nézzük a fenti példát:
  • az első lépések munkalapokat érintenek; utána
  • egy listát indítunk a törzsadatokon; utána
  • adatokat választunk ki, számolunk és másolunk tartományokbol/cellákból; utána
  • egy munkalapot zárunk be; majd
  • a törzsadat munkalap listája továbblép a következő sorra; majd
  • két munkalapot bezárunk
 3. Válaszd ki a megfelelő kategóriát Folyamat Eszköztár tetején
 4. Válaszd ki a megfelelő folyamatlépést a kategóriák alatti listából
 5. Kattints a To End gombra, hogy a lépést hozzáadd a folyamat végéhez
 6. Ismételd meg a fentieket minden folyamatlépésre
 7. Kattints a Save gombra a szalagmenüben

Elfelejtetted, vagy kimaradt egy lépés és szeretnéd beszúrni a folyamatba? Vagy esetleg rossz lépést adtál a folyamathoz és ki akarod venni? Lejjebb az oldalon elmondjuk, hogyan tudod szerkeszteni a folyamatodat.

Hello Világ?

Ha még nincs a folyamatszerkesztőben semmilyen folyamat, mellékeljük a híres „Hello Világ” példát. Próbáld ki:

 1. Ellenőrizd, hogy a folyamatszerkesztőben nincs folyamat: az egyetlen lépés az Exit a 4. sorban. Letörölheted a szerkesztőt (de előbb mentsd a folyamatot a Save gombbal, ha meg akarod tartani) a Folyamat Eszköztár Clear gombjára kattintással.
 2. Válaszd ki a 'Communcation' ('kommunikáció') kategóriát a Folyamat Eszköztárban
 3. Válaszd ki a 'message' ('üzenet') folyamatlépést.
 4. Kattints a 'To End' ('a végére') gombra.
 5. Kattints duplán a folyamatlépés nevére ('Message') az A oszlopban
 6. Írd be az egyetlen paraméterbe: 'Hello Világ!' és kattints az OK gombra
 7. Kattints az 'Execute' ('Végrehajt') gombra a Folyamat Eszköztáron (jobb alsó sarok)
 8. Djeeni kinyit egy ablakot az üzenetednek: 'Hello Világ!'

Gratulálunk! Az első Djeeni folyamatodat létrehoztad és végrehajtottad.

Folyamat Szerkesztése/Folyamatlépés Kivétele

A Folyamatszerkesztőben van az első folyamatod. Válaszd ki bármelyik folyamatlépést, és kattints a nevére az A oszlopban. A kiválasztott folyamatlépés háttere sötétre vált, a lépés neve pedig fehérre - ez a aktuális folyamatlépés.

Az aktuális folyamatlépés elé beszúrhatsz egy új folyamatlépést, ha kiválasztod azt a Folyamat Eszköztárban majd a 'Before' ('Eléje') gombra kattintasz.

Az aktuális folyamatlépést kiveheted a folyamatból a 'Remove' ('Kivesz') gombra kattintva. NB: Ne kattints a 'Clear' ('Törlés') gombra, mert az a teljes folyamatot kitörli a szerkesztőből!

A folyamatlépések paramétereinek beállítása

Van egy folyamatod a Folyamatszerkesztőben. Mindegyik folyamatlépésnek van egy vagy több paramétere a C oszlopban. kétfajta módon adhatod meg a paramétereket:

 • Közvetlenül szerkesztheted őket a Folyamatszerkesztőben a C oszlopban - ezt ajánljuk gyakorlott felhasználóknak.
 • Kattints duplán a folyamatlépés nevére az A oszlopban - kinyílik egy ablak, ahol felhasználóbarát módon adhatod meg a paraméterek értékeit.

A legtöbb paraméter megadása egyszerű. Több folyamatlépésnek van egy általános Options (Opciók) paramétere. Ebben a paramétereben több értéket is megadhatsz, pontosvesszővel (;) elválasztva; ezzel módosítva, vagy pontosítva a folyamatlépést. Az egyes folyamalépésekhez tartozó Option paraméter pontos értékei folyamatlépésenként valtozóak.

A folyamatlépésekről és paramétereikről részletesen itt olvashatsz.

Ha megadtad a paramétereket, akkor Djeeni már mindent tud. Hagyd, hadd dolgozzon Djeeni helyetted.

A folyamat végrehajtása

Betöltöttél vagy megadtál egy folyamatot a Folyamatszerkesztőben? Végrehajtani a legegyszerűbb: kattints az 'Execute' ('Végrehajt') gombra a Folyamat Eszköztáron (jobb alsó sarok).

Próbáld ki

A legjobb tanulás a tapasztalás. Vedd Djeenit magad elé, és miközben olvasod ezt az útmutatót, próbálj ki minden funkciót folyamatok létrehozásával és szerkesztésével.