Felhasználói eszközök

Eszközök a webhelyen


Djeeni - Legjobb gyakorlatok

Djeeni egy építőkészlet elemekből. Teljes szabadságod kapsz, hogy hogyan építed fel a Djeeni folyamatot ezekből az elemekből. Minadazonáltal mi úgy terveztük meg Djeenit, hogy az egy optimális kombinációját használja az MS Excelnek + a Djeeni folyamatlépéseknek, így érve el maximális hatékonyságot minimális befektetéssel. Kérjük használd az alábbi tippeket és legjobb gyakorlatokat.

Egy Djeeni folyamat szerkezete

Djeeni úgy tekinti a folyamatodat, mint adatok feldolgozását egy vagy több forrásból egy vagy több célba. A folyamatod akkor lesz a legjobban áttekinthető és módosítható, ha követed a folyamatlépések ezen sorrendjét:

 1. Add meg egyszerre az összes ismert forrásmunkalapot egy vagy több WSheet Use folyamatlépéssel
 2. Add meg egyszerre az összes ismert célmunkalapot egy vagy több WSheet Use folyamatlépéssel
 3. Add meg egyszerre az összes ismert törzsdadat munkalapot egy vagy több WSheet Use folyamatlépéssel
 4. Opcionálisan hozzál létre segédmunkalapo(ka)t közbülső számolások eredményinek tárolására a Wsheet Add folyamatlépéssel
 5. Az egy célmunkalaphoz tartozó folyamatlépéseket tartsd egyben, amennyire csak lehet
 6. Új célmunkalaphoz kezdj új blokkot.
 7. Tegyél egy Comment folyamatlépést minden blokk elé, ami leírja, hogy mi is történik a blokkban
 8. Minden egyes blokk végén engedd el azokat a forrás és cél munkalapokat (a WSheet Release folyamatlépéssel), amik nem kellenek a folyamat további részében
 9. Egy blokkon belül fókuszálj a cél szerkezetére ilyen kérdések segítségével: hogyan kap ez a cella / tartomány értéket? Keress tartományokat, amik egyszerre kaphatnak értéket, ahelyett, hogy minden egyes cellával külön foglalkoznál.
 10. Figyelj a sablonokra: a legtöbb sorokból épül (adatok egymás alatt) de van sok oszlopokra épülő kivételes sablon is (adatok egymás mellett). Djeenivel egyszerűen tudod átalakítani az egyik tartományait a másikba ahelyett, hogy cellánként töltenéd a cél munkalapot; de meg kell értened a sablonok struktúráját, hogy ezt alkalmazhasd.

Ha egy számolás túl bonyolult ahhoz, hogy a forrásadatokból rögtön előállítsuk a céladatokat, akkor csináljuk két lépésben: az első lépésben számoljunk és tároljunk egy közbülső értéket, ami lehet a forrás kiegészítése vagy egy rész számolás eredménye. Ezt a közbülső értéket forrásként felhasználva a második lépésben állítsuk elő (esetleg további forrásokat is felhasználva) a végleges célértéket.

Használj sablonokat

Majdnem minden riportnak vannak fix elemei: címkék, fejlécek, (majdnem) konstans értékek. Természetesen megadhatod ezeket is Djeenivel, de egy sablont megcsinálni egyszeri munkával jobban kifizetődő. Sablonnal ugyanis a Djeeni folyamat rövidebb és a sablon karbantartása MS Excelben is könnyebb, mint a Djeeni folyamatot módosítani.

Formázd meg a sablonokat

Az MS Excel erős formázásban, ezt Djeeni meg is hagyja neki. Formázd meg szépre a cél munkalapjaid sablonjait MS Excelben.

Használj átgondolt munkafüzet-neveket

Amikor egy Djeeni folyamat sok munkalappal dolgozik, akkor érdemes egy elnevezési rendszert kialakítani, amelyik fix hosszúságú munkafüzet-névrészletekkel dolgozik. Például: ha a munkafüzetek nevei hónapnevet tartalmaznak, akkor a munkafüzet nevében használj pontosan 3 betűs rövidítést a teljes (változó hosszú) hónapnév helyett. Ez a megközelítés nagyon jól jön munkafüzetlistáknál.

Dátumok

Az MS Excel regionális beállításokkal érkezik és ez kiterjed a dátumok különböző megjelenítésére is. Munkafüzetek rendszerk, szervezetek és felhasználók közötti továbbítása során gyakran felmerülnek problémák dátumokkal, amelyeket az MS Excel nem dátumokként, hanem szövegként ismer fel; és amikkel ezek után nem lehet mit kezdeni. Legtöbbször nem tudsz ezzel mit kezdeni, hiszen a munkafüzetet nem te készítetted. De ha tudsz, akkor figyelj a következőkre:

 • Közbülső munkalapokon (és ha lehet a célmunkalapokon is) tedd a dátumot három oszlopba: év, hó, nap. Használd a dátumokat ebben a struktúrában. Amikor szükséges, egyszerűen tudsz valódi dátumokat készíteni az MS Excel Date() függvényével.
 • Használd hónapok sorszámait a nevei helyett forrás és közbülső munkalapokon. Hónapneveket csak a cél munkalpokon használj.
 • Ha a dátumokat kézzel adja meg munkatársak egy kisebb csoportja, akkor tanítsd meg őket arra, hogy a hibásan felvitt szöveges dátumok egy cellában balra igazítva jelennek meg, míg a helyes dátumok jobbra igazodnak. Javítsák a hibás dátumokat még a beírás során.

Számok

A regionális beállítások a számokra is vonatkoznak. Djeeni nemsokára ad egy Cleanse numer folyamatlépést, amivel javíthatóak a számokkal kapcsolatos problémák. Addig is kövesd a dátumokhoz hasonlatos szabályt:

 • Ha egy szám hibásan kerül megadásra, akkor balra lesz igazítva. Ellenőrizd, hogy minden szám jobbra igazítva jelenik meg - ha nem, javítsd.